GO UP
Image Alt

FAQ

“Pametni ljudje postavljajo vprašanja.”

 

Tudi sami smo se nekoč udeleži poletne šole in se ob tem srečevali z različnimi vprašanji. Prav tako imamo s Shanghai Summer Schoolom večletne izkušnje. Skušali smo odgovoriti na tista vprašanja, ki nas ponavadi najbolj zanimajo.

Če tudi to ne bo dovolj nam lahko kadarkoli pišeš na mail SummerSchool@Shanghai.si ali nam vprašanje enostavno pišeš v Facebook Messenger 🙂

 

Komu je Shanghai Summer School namenjen?

Življenje je ena sama velika pustolovščina, ne le dolgočasno sedenje v učilnicah. Tako je Summer School namenjen ambicioznim mladim, med 18. in 30. letom, ki se zavedajo, da je prava šola tista šola, ki jo dobimo skozi nova prijateljstva, raziskovanje skritih kotičkov 25 milijonskega mesta ter iskanjem najboljboljšega street food, ki ga nudijo ulice Šanghaja.

 

Hudo! Kakšna pa je sama struktura Summer Schoolla?

Celotna struktura Summer Schoola je sestavljena tako, da nam ni nikoli dolgčas, hkrati pa imamo vsi dovolj časa za odkrivanje tradicionalnih ulic ter ogledovanje najvišjih stolpnic sveta.

Rdeča nit poletne šole je Kitajščina, saj menimo, da lahko določeno kulturo dobro spoznaš šele takrat, ko spoznaš osnove njenega jezika. Tako imamo med ponedeljkom in petkom vsako jutro 4 šolske ure kitajščine. Skupaj to znese 67 šolskih ur.

Tisti, ki boste tečaj obiskovali na osnovni ravni boste imeli predavanja v Angleščini, medtem ko lahko tisti z naprednejšim znanjem obiskujete tečaje višje zahtevnosti, kjer bodo predavanja potekala večinoma v Kitajščini.

Popoldanske aktivnosti so zelo raznolike. Spoznavali bomo kitajsko kulinariko osvojili osnove kaligrafije, se izgubili v ulicah starega Šanghaja ter obiskali najvišje stolpnice. Poleg tega se bomo družili s poslovneži, ki so si kariero ustvarjajo v Šanghaju, z nami bodo delili svoje neprecenljive izkušnje. Svoj pogled na svet nam bodo dodali zunanji predavatelji, gosti iz prakse. Ker smo v Šanghaju moramo spoznati tudi edinstveno nočno življenje mesta…  Skratka, zabavno bo. 🙂

 

Ali lahko kot udeleženec Shanghai Summer School prejmem štipendijo sklada RS za razvoj kadrov in štipendiranje (ADFUTURA)?

Seveda. Kot udeleženec/ka poletne šole lahko pridobiš štipedijo v višini 780 evrov saj je tvoja udeležba na poletni šoli priznana s strani ugledne univerze Donghua v Šanghaju. Shanghai Summer School prav tako izpolnjuje vse zahtevane pogoje, ki jih zahteva razpis.

Pogoja ki ju moraš izpolniti s svoje strani pa sta:

 • Na svoji fakulteti moraš urediti, da ti bodo poletno šolo ustrezno ovrednotili kot del izobraževalnega programa. Fakultete poletno šolo uveljavljajo različno, bodisi kot izbirni predmet, prilogo k diplomi ali kakšen drugi način iz katerega je razvidno, da fakulteta udeležbo prizna kot del izobraževanja.  Večino fakultet ljubljanske in mariborske univerze tovrstno udeležbo priznava že več let.
 • Poleg tega moraš ob koncu poletne šole uspešno opraviti izpit.
 • Še več podrobnosti si lahko prebereš pod zavihkom “Štipendija”

 

To že… Vendar, kaj pa, če ne govorim popolnoma nič Kitajsko?

Tudi sami smo se nekoč srečevali s podobno težavo. Poletna šola je namenjena tako tistim, ki nimajo popolnoma nobenega znanja kitajščina kot tistim, ki jim je kitajščina že popolno domača. Vse aktivnosti, z izjemo tečaja kaligrafije, ki ga vodi eden izmed najbolj priznanih še živečih mojstrov te starodavne pisave, bodo potekala v angleščini.

Tudi tečaj kitajščine na osnovni ravni bo potekal v angleščini, medtem ko boste tisti z bolj naprednim znanjem kitajščine imeli možnost obiskovanja tečaja na bolj zahtevnih stopnjah kjer predavanja potekajo le v kitajščini.

 

Super! Kakšna pa je cena?

Sami močno stojimo za prepričanjem, da mora biti Summer School dostopen čim širši množici ljudi. Merilo ne sme biti cena temveč ambicije posameznika, le tako lahko skupaj spreminjamo svet na bolje.

Cena celotne izkušnje je 1390 evrov. Več lahko najdeš tudi pod zavihkom “Kako deluje”.

 

Kaj pa je vključeno v to ceno?

Veliko! Poleg organizacijske ekipe, ki bo 24/7 skrbela, da bo naše bivanje v Šanghaju kar se da udobno, cena vključuje številne aktivnosti in izlete, ki smo jih skušali strnjeno opisati spodaj.

 • Večina vas Šanghaj obiskuje prvič zato bo vsak udeleženec ob prihodu dobil personaliziran “starter kit”, ki vsebuje vse pomembne informacije o samem mestu.
 • Ker v današnjem času internetna dostopnost predstavlja eno izmed najpomembnejših človeških potreb bomo ob prihodu vsakemu udeležencu zagotovili brezplačno SIM kartico z določeno prednaloženo količino prenosa podatkov.
 • Cena poletne šole vključuje nastanitev v 2-posteljnih sobah v mednarodnem študentskem domu Donghua University. Vsaka soba je opremljena s hladilnikom in lastno kopalnico. Prav tako ima vsako nadstropje svojo kuhinjo in pralnico.
 • Kot že omenjeno je v ceni vključen intenziven 67 urni tečaj kitajščine pod vodstvom ugledne Donghua University.
 • Ker enostavno ne moreš trditi, da si spoznal Kitajsko, če nisi spoznal prave kitajskem hrane smo v program vključili tudi kulinarične/kuharske delavnica, kjer bomo kuhali po našem prepričanju izvrstne kitajske dumplinge (Jiao Zi-je)
 • Kitajska spada med civilizacija z najbogatejšo kulturo, ki se najbolj izrazito kaže skozi njihovo starodavno pisavo. Tako bomo eno popoldne našega bivanja posvetili spoznavanju te starodvane pisave, ki nam jo bo predstavil nihče drug kot eden največjih še živečih mojstrov kaligrafije.
 • Nam najljubši del poletne šole je zagotovo obisk 2. najvišje stolpnice sveta – Shanghai towerja, ter nočna vožnja z ladjico po reki Huang Pu.  Pogled na nočno silhueto mesta enostavno nikogar ne pusti ravnodušnega.
 • Edinstven občutek je stati na stadionu, obdan z 80.000 navijači, ki kot v transu pozdravljajo nastope nogometašev, ki zastopajo barve njihovega nogometnega kluba. Pri tem najbolj izstopajo Tevez, Oscar in Hulk. Prva dva sta celo najbolje plačana športnika na svetu. Ker Šanghaja ne obiščeš vsak dan smo nogometno tekmo morali dodati v program.
 • En dan bomo namenili obisku starodavnega mesta Suzhou, ki se nahaja v neposrednji bližini Šanghaja. Zaradi številnih mostov in kanalov  ga mnogi imenujejo kar Benetke vzhoda. Domačini pa se radi pohvalijo, da so tu pred stoletji prebivali najpremožnejši ter najvplivnejši ljudje človeštva.
 • “Šanghaj is all about work hard, play hard” je pogost opis mesta, ki ga boste slišali med bivanjem na Summer Schoolu. Mi bomo poskrbeli, da boste ob napornem urniku v tej svetovni metropoli popolnoma spoznali pomen besedne zveze “play hard”. Ker mesto dobro poznamo bomo ob pomoči lokalnih managerjev klubov zagotovili edistveno izkušnjo za katero smo prepričani, da je ni mogoče doživeti nikjer na svetu.

 

Zanima me še kakšni so moji izredni stroški?

Letalska vozovnica (cene izredno varirajo vendar povprečna cena povratne vozovnice znaša okoli 550 EUR), viza (60 EUR), zavarovanje (približno 40 eur),hrana in pijača (približno 200 EUR). Za nakupovanje in dodatne aktivnosti pa je strošek odvisen od vsakega posameznika.

 

I’m almost in! 🙂 Zanima me še do kdaj se moram prijaviti?

Prijave se uradno odprejo 15. decembra ter zaključijo 18. marca ob polnoči, kar predstavlja zadnji rok za prijavo. Kljub temu ti predlagamo, da na prijavo ne čakaš do konca saj smo omejeni s številom študentov, ki jih lahko sprejmemo na poletno šolo.  Lahko se zgodi, da bodo kapacitete zasedene že pred 18. marcem.

 

Kako poteka prijava?

Po prijavi, ki jo opraviš pod zavihkom PRIJAVA te bomo po mailu kontaktirali, kjer se bomo dogovorili za krajši razgovor preko Skype-a. Nič bat, razgovor je zgolj formalne narave, da se nekoliko spoznamo. Konec koncev bomo v Šanghaju skupaj preživeli en mesec. 🙂

 

Kakšen pa je postopek plačila?

Plačilo poletne šole poteka v 3 korakih;

1.korak:

Po opravljenem sprejemnem razgovoru prejmeš račun za plačilo 1. obroka v znesku 500 evrov.

2.korak:

Približno v začetku meseca aprila ti bomo poslali vsa navodila povezana s štipendijo, vizo, ter uradno vabilo Donghua Univerisity na Shanghai Summer School. Vabilo izdajo kitajske oblasti in velja tudi kot uradno potrdilo o sprejetju na šolo.

3.korak:

Račun za plačilo 2. obroka v višini 890 eur, prejmeš v začetku meseca maja.

 

Zelo zanimivo. Imam le še nekaj vprašanj. 🙂

Ali potrebujem zdravstveno zavarovanje?

Zavarovanje ni obvezno vendar je močno priporočljivo. Vsi namreč poznamo Murphijev zakon. 🙂 Strošek zavarovanja se giblje okoli 40 eurov, medtem, ko ti lahko prihrani VELIKO nevšečnosti.

 

Kaj pa viza?

Vsi udeleženci poletne šole za vstop na Kitajsko potrebujete študentsko vizo. Dokumente za pridobitev vize vam kot uradni partner Donghua Univesity izda Shanghai Summer School, prav tako vam bomo na najboljši način pomagali tudi z ustreznimi navodili za pridobitev vize. Kljub temu je za pridobitev vize odgovoren posameznik sam.

 

Kakšno pa je poleti vreme v Šanghaju?

Zelo vroče. Legenda pravi, da poleti v Šanghaju se kokoši valijo trdo kuhana jajca. 🙂

 

Kaj je skrivnost življenja? 🙂

“Skrivnost človeškega obstoja ni le obstajati, temveč najti nekaj za kar je vredno živeti” – Fyodor Dostojevsky

 

SAMO GREMO! Naredimo prihodnje poletje nepozabno izkušnjo.

Kje se prijavim?

Tako je! Nič ni hujšega kot zapravljena priložnost, ki ti lahko spremeni življenje. Prijaviš se s klikom na PRIJAVA. Povezava te preusmeri na novo stran kjer izpolneš svoje podatke in se pridružiš v izkušnji, ki ti bo spremenila pogled na svet. 🙂